Hoe werkt financial lease van zonnepanelen voor het MKB?

We krijgen regelmatig de vraag hoe financial lease van zonnepanelen werkt. In dit artikel leg ik dit verder uit. Maar voordat ik dat doe wil ik eerst laten zien wat het leasen van zonnepanelen oplevert. Want dat is toch eigenlijk het meest interessant?

Je kunt financial lease namelijk gebruiken als middel om te verduurzamen en te besparen. Kijk maar eens naar onderstaand praktijkvoorbeeld.

Een investering in 78 zonnepanelen met een vermogen van 30.000 WP kost € 25.000 exclusief BTW. Dit levert het volgende op:

De klant ontving in dit voorbeeld dus ook nog een éénmalige subsidie van € 5.800. Wil je meer weten over de subsidie mogelijkheden kijk dan hier.

En dan nu meer over financial lease van zonnepanelen.

Wat is financial lease?

Financial lease is een object financiering. De financiering is gekoppeld aan de installatie en 100% van de aanschaf waarde kan worden gefinancierd. Jij bent economisch eigenaar en activeert de installatie op de balans. De leasemaatschappij is juridisch eigenaar. Aan het einde van de looptijd gaat het juridisch eigendom door betaling van een koopoptie naar jou over en ben je volledig eigenaar. Deze koopoptie is meestal een symbolisch bedrag van circa € 100. De financiering wordt verstrekt in de vorm van een annuïteitenlening.

En wat is een annuiteiten lening ook al weer?

Waarschijnlijk heb je hier wel over gehoord maar hoe zat het ook al weer? Je betaalt een maandelijkse vaste termijn (de annuïteit) die bestaat uit rente en aflossing. Aan het begin van de looptijd betaal je meer rente en minder aflossing en aan het einde juist andersom.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

De belangrijkste voordelen van financial lease zijn:

Je behoudt je subsidiemogelijkheden en investerings aftrek

Omdat je economisch eigenaar bent, activeer je de installatie (en de financiering) op je balans en kom je gewoon in aanmerking voor fiscale aftrekposten en subsidies.

Je houdt je financiële middelen beschikbaar voor investeringen in je bedrijf

Je hoeft niet ineens zelf een groot bedrag te betalen. Je houdt je aanwezige middelen dus beschikbaar voor belangrijke investeringen in je bedrijf. Bijvoorbeeld voor aanschaf van voorraden, investering in marketing of aanschaf van machines.

Er wordt geen beslag gelegd op zekerheden die je eventueel nodig hebt voor financiering van je core-business

Bij het leasen van zonnepanelen kan meestal het volledige bedrag gefinancierd worden. Bij een bankfinanciering is dit meestal maximaal 50%. Voor de andere helft moet de bank dus leunen op overige zekerheden die je kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan verpanding van machines en inventaris, overwaarde in je pand of andere garanties. Maar deze kun je beter beschikbaar houden voor eventuele financiering van je core-business. Want daar verdien je immers je geld mee.

En als laatste: Financial lease is meestal binnen enkele dagen geregeld.

Zijn er ook nadelen?

Uiteraard zijn er ook nadelen. Financial lease is minder flexibel. Wil je bijvoorbeeld tussentijds extra aflossen dan brengt dit vaak extra kosten met zich mee. 

Wil je weten of financial lease interessant voor jouw bedrijf is? Neem dan contact op of klik hier voor meer informatie over hoe we jouw financiering kunnen regelen.

Andere vormen van financiering

Financial lease is één van de mogelijkheden om je zonnepanelen of andere duurzame investeringen te financieren. In deze reeks wordt periodiek een andere financieringsvorm uitgelegd. Binnenkort meer dus!

Roy Gerrits,  

Manager Duurzame Financiering

Reacties zijn gesloten.