Ook het lenen voor zonnepanelen levert rendement op

Nationale duurzaamheidslening. Geld lenen kost geld

Als je onvoldoende eigen geld hebt of je spaargeld niet wilt gebruiken, betaal je je zonnepanelen en andere duurzame investeringen in termijnen. De besparing op je energiekosten is bijna altijd hoger dan je maandbedrag waardoor je vanaf dag één geld over houdt. Zo ben je duurzaam bezig en bespaar je tegelijkertijd.

Rekenvoorbeeld lenen voor zonnepanelen

Dit rekenvoorbeeld laat zien hoe je direct kunt besparen met de financiering van zonnepanelen: Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld ongeveer 4000 kwh stroom per jaar. Stel dat je hiervoor zonnepanelen koopt voor een bedrag van € 5400 dan levert je dit als snel ruim € 20 per maand op!

Rekenvoorbeeld besapring zonnepanelen

Wanneer je financiering is afgelost (in dit voorbeeld in 10 jaar) wordt je voordeel natuurlijk nog groter. En aangezien zonnepanelen 25 jaar meegaan profiteer je dus nog jaren van je duurzame energie.

Maar wat bepaalt nu de kosten van je zonnepanelen?

De kosten van je zonnepanelen zijn afhankelijk van het rendement van je installatie, de kwaliteit van je zonnepanelen en de installatiekosten.

Allereerst het rendement. Dus hoeveel kilowattuur (kWh) haal je uit je zonnepanelen. Elk zonnepaneel heeft een bepaald vermogen dat weergegeven wordt in Wattpiek (WP). Er zijn bijvoorbeeld zonnepanelen met een vermogen van 360 WP of 390 WP. In ideale omstandigheden haal je hier dan ook 360 of 390 kwh uit. Dus dan is de plaats van het paneel ten opzichte van de zon optimaal. Met precies de juiste hellingshoek en de ideale temperatuur. In de praktijk verschilt dit natuurlijk van dag tot dag. Door bewolkte dagen en de stand van de zon die ’s zomers anders is dan in de winter. Vandaar dat we rekenen met een gemiddelde opbrengst van 0,88 kwh aan energie per jaar per WP. Het rendement wordt dus onder andere bepaald door:

Hoe betaal je verduurzaming?
  • De richting van je zonnepanelen. Liggen deze op precies op het zuiden dan is het rendement van je zonnepanelen hoger dan wanneer je dak op het Oosten of Westen is gericht.
  • De hellingshoek. Als je geluk hebt, is de hellingshoek van jouw dak de ideale 35 graden. Maar dit is natuurlijk niet bij elek dak het geval.
  • Eventuele schaduw die er op je dak is

In bovenstaand rekenvoorbeeld zijn we uitgegaan van gemiddelde waarden. Dus ook wanneer je dak niet optimaal is gelegen, loont het plaatsen van zonnepanelen zeker. Vraag je installateur voor een goed advies voor jouw situatie.

Daarnaast speelt de kwaliteit van zonnepanelen natuurlijk een belangrijke rol. Zijn de panelen goed gefabriceerd zodat er geen kleine barstjes (micro-cracks) ontstaan? Of de laagjes in het paneel van elkaar los komen (delaminatie)? De zonnepanelen moeten tenslotte zo’n 25 jaar mee gaan. Overigens neemt het vermogen wel jaarlijks iets af. En deze ‘degradatie’ kan ook per fabrikant verschillen. Omdat jouw zonnepaneel installatie zonder omvormers (voor het omzetten van gelijkstroom van de zonnepanelen naar wisselstroom voor het elektriciteitsnet) en bekabeling niet werkt, heeft de kwaliteit hiervan ook effect op de totale prijs. Een goede installateur installeert altijd zonnepanelen en omvormers van een goede kwaliteit waarbij er minimaal 10 jaar garantie op wordt gegeven.

En dan zijn er nog de installatiekosten. Je kunt je voorstellen dat het plaatsen van zonnepanelen op een goed bereikbaar dak wat makkelijker (en goedkoper) is dan op een hoog gelegen dak waarvoor een kraan nodig is.

gespreid betalen

BTW teruggave

In het rekenvoorbeeld is de prijs van de installatie exclusief BTW want we gaan ervan uit dat je de 21% BTW op je zonnepanelen terug vraagt. Want dat kan gewoon, ook als je de zonnepanelen in termijnen betaalt. En dat is snel verdiend toch? De Centrale BTW Teruggave regelt het terugvragen van de BTW snel en goed voor jou.

Conclusie: Ook met een lening voor zonnepanelen heb je rendement

In de praktijk kan de prijs voor jouw zonnepanelen dus hoger of lager uitvallen dan de € 5400 die wij in het rekenvoorbeeld hebben gebruikt maar in vrijwel alle gevallen loont het financieel om zonnepanelen te nemen. Ook als je het geld niet hebt liggen. En je levert natuurlijk een belangrijke bijdrage aan een schonere wereld!

Vraag jouw installateur naar de Nationale Duurzaamheidslening van Duurzaam Gefinancierd.

Roy Gerrits,  

Manager Duurzame Financiering

Reacties zijn gesloten.