Subsidies voor zonnepanelen

Wist je dat je dat er voor MKB ondernemers diverse subsidiemogelijkheden zijn voor de aanschaf van zonnepanelen? Als je als MKB ondernemer zonnepanelen laat installeren, kom je hier bijna altijd voor in aanmerking. In dit artikel leggen we uit welke subsidies er zijn, hoe deze werken, hoeveel dit je oplevert en hoe je de subsidie aanvraagt.

Kleinverbuik of grootverbruik aansluiting?

De eerste belangrijke vraag om te weten voor welke subsidie je in aanmerking komt is: heb je een kleinverbruik of een grootverbruik aansluiting? Maar hoe weet je dit? 

Bij een kleinverbruik aansluiting heb je een aansluiting van maximaal 3 x 80A (ampère) en je ontvangt alleen energierekeningen van je energieleverancier en niet van de netbeheerder zoals bijvoorbeeld Liander of Enexis. Je hebt een grootverbruik aansluiting als je naast energierekeningen van je energieleverancier ook maandelijks facturen van Liander ontvangt voor de kosten van het netbeheer. Dit is zo bij het MKB met hele zware aansluitingen van meer dan 3 x 80A en bij veel grootzakelijke ondernemingen

Welke subsidies zijn er?

Heb je als ondernemer een kleinverbruik aansluiting dan kun je in aanmerking komen voor de EIA (Energie Investerings Aftrek) of de ISDE zon (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing).

Voor een grootverbuik aansluiting kun je SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energieprodcutie en Klimaattransitie) aanvragen.

In dit artikel gaan we alleen in op de EIA en ISDE (voor kleinverbuik aansluitingen dus). Wil je meer weten over SDE? Kijk dan hier. Binnenkort verschijnt op deze site ook een artikel over SDE++.

Leuk, al die termen en afkortingen maar hoe werken die subsidies nou precies?

Energie Investerings Aftrek (EIA)

We beginnen met de meest voorkomende subsidie voor het MKB: de EIA. De overheid heeft een budget beschikbaar gesteld om energiezuinige investeringen te stimuleren en de CO2 uitstoot te verminderen. Dit is een fiscale aftrekpost die je in mindering kunt brengen op je resultaat. Je moet dan wel tenminste 15.000 Wp vermogen aan zonnepanelen installeren. Dit zijn zo’n 40 zonnepanelen afhankelijk van het vermogen van het zonnepaneel. Je kunt dan 45,5% van de investering die je doet in zonnepanelen van je winst aftrekken. Onderstaand een rekenvoorbeeld om dit verder te verduidelijken:

Stel je koopt in 2022 voor € 30.000 aan zonnepanelen. Hiervan kun je € 13.650 (45,5%) van je winst aftrekken. Dit levert voor een BV ongeveer € 2000 op. Voor een onderneming die onder de Inkomsten belasting (IB onderneming) valt zoals bijvoorbeeld een Eenmanszaak of VOF kan het voordeel oplopen tot € 5.800 omdat het belastingvoordeel hier hoger is (je betaalt voor een IB onderneming ook een hoger belasting tarief natuurlijk). Dit voordeel geniet je dan over het fiscaal jaar 2022 waarvan je de aangifte dus normaal gesproken in 2023 doet.

En hoe doe ik dit dan, zo’n EIA aanvragen? Dit loopt via de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Je kunt daar een EIA-verklaring aanvragen die je in de belastingaangifte verwerkt. Let op dat je de verklaring binnen 3 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst aanvraagt. Je kunt de aanvraag ook laten doen. Bijvoorbeeld door De Groene Subsidie

Naast zonnepanelen, kun je de EIA ook aanvragen voor andere energiesbesparende maatregelen zoals bijvoorbeeld warmtepompen, LED verlichting, batterijen voor opslag van energie en isolatie.

Investerings Subsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

De volgende subsidie is de ISDE. Het doel van de ISDE is om  investeringen in duurzame en energie zuinige apparaten te stimuleren. Bij de ISDE subsidie zakelijk krijg je € 125 per kWp geïnstalleerd vermogen op je rekening gestort. Ook hier geldt dat je tenminste 15.000 Wp vermogen aan zonnepanelen moet installeren. En daarnaast moet je in het jaar voor de subsidieaanvraag minimaal 50.000 kWh aan eigen verbruik hebben gehad. Ook deze subsidie kan behoorlijk oplopen. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld:

Een bedrijf koopt in 2022 voor € 30.000 aan zonnepanelen met een vermogen van 38 kWp. Zijn verbruik was in 2021 55.000  kWh. Dan krijgt het bedrijf € 125 * 38 kWp = € 4.750 aan subsidie op de bankrekening rekening gestort. Dat is ruim 15% van de investering. 

Let wel op dat je de ISDE voor opdracht aan de installateur aanvraagt. Meestal krijg je het bedrag binnen enkele maanden na installatie overgemaakt.

Ik hoor je denken: nou, dan vraag ik allebei de subsidie maar aan. Helaas, het is de EIA of de ISDE subsidie. Je kunt ze niet allebei aanvragen. Wil je weten welke subsidie het meest voordelig voor jouw situatie is? Neem dan even contact op met De Groene Subsidie.

Behalve voor zonnepanelen kun je de ISDE ook aanvragen voor bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler.

Kleinschaligheids Investerings Aftrek (KIA)

Naast de EIA of de ISDE kunnen de zonnepanelen ook gewoon net als ‘reguliere’ investeringen in aanmerking komen voor de KIA. Maar wat is de KIA ook al weer? 

Je kunt de meeste investeringen die je in je bedrijf doet van de winst aftrekken. Het bedrag moet dan wel tussen € 2.400 en € 332.994 liggen (2022).  Als je precies wilt weten hoe dit zit kijk dan eens naar de tabel hiernaast. Of check de site van de belastingdienst.

De investeringsaftrek kan dus oplopen tot 28% van de investering. En je zonnepanelen komen hier dus ook gewoon voor in aanmerking. Bij een investering van € 30.000 in zonnepanelen is het fiscale voordeel maximaal € 1.250 voor een BV en € 3.500 voor een IB onderneming. Dit komt dus boven op de EIA of de ISDE. De KIA voert je accountant op in je belastingaangifte.

Let op dat subsidies kunnen wijzigen en budgetten uitgeput kunnen zijn. Check vooraf de laatste stand van zaken op www.rvo.nl op of neem contact met ons op.

Conclusie

Als je investeert in zonnepanelen zijn er vrijwel altijd goede subsidiemogelijkheden. Heb je een kleinverbruik aansluiting maak dan gebruik van de EIA of ISDE en de KIA. De EIA en ISDE moet je apart aanvragen bij het RVO. Wil je zeker weten dat je geen fouten maakt en de subsidie ontvangt, laat de aanvraag dan door onze specialisten van De Groene Subsidie doen.

Roy Gerrits,  

Manager Duurzame Financiering

Reacties zijn gesloten.