Slim financieren van duurzaamheid voor het MKB met de overheid

Er zijn verschillende manieren om verduurzamingsmaatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp of laadpalen voor het MKB te financieren. Een van de mogelijkheden is financial lease. In een eerder artikel heb ik al uitgelegd hoe dit werkt, en nog belangrijker, wat het oplevert. Lees er hier meer over.

Maar er zijn meer mogelijkheden voor financiering. In dit artikel neem ik je mee in de mogelijkheden die de overheid biedt voor het financieren van verduurzaming voor het MKB.

Subsidies

De meest aantrekkelijke manier van financiering voor het MKB zijn subsidies. Dit is immers geld wat je ‘krijgt’. De overheid geeft deze subsidies om de verduurzaming te stimuleren. Een aantal goede subsidiemogelijkheden zijn:

  • De Energie Investeringsaftrek (EIA)
  • De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
  • Stimulering Duurzame Energieprodcutie en Klimaattransitie (SDE++)

Hoe de EIA em ISDE werken lees je hier. Binnenkort verschijnt er ook een artikel over de exploitatie subsidie voor grootverbuikers: de SDE++. 

Lening van de overheid

Er zijn in Nederland een aantal Gemeenten en Provincies die een fonds hebben opgericht die je bedrijf een lening kunnen verstrekken voor de investering in duurzaamheid. Of je hier gebruik van kan maken hangt af wat de vestigingsplaats van je bedrijf  is. En ook het te financieren bedrag verschilt sterk. Sommige fondsen geven leningen uit vanaf € 10.000 terwijl andere pas bij € 500.000 beginnen. Tenslotte kun je bij het ene fonds terecht voor een bewezen techniek als zonnepanelen of LED verlichting, terwijl het andere fonds juist alleen investeert in innovatie.

Overheidslening

Een aantal goede mogelijkheden die ik in de praktijk voor klanten heb gebruikt zijn onder andere:

Duurzaamheidsfonds Gemeente Amsterdam
Fonds nieuwe doen
Energiefonds Utrecht
Energie Fonds Drenthe

Duurzaamheidsfonds van de Gemeente Amsterdam

Fonds Nieuwe Doen voor de provincie Groningen

Energie Fonds Utrecht voor de Provincie Utrecht

Energie Fonds Drenthe voor de Provincie Drenthe

Voordelen overheidslening

Een aantal voordelen van een overheidslening kunnen zijn:

  • De rente is vaak lager dan bij een financiële instelling zoals een bank of een leasemaatschappij. Over het algemeen varieert de rente van 1,5% tot 3,5%
  • De maximale looptijd kan oplopen tot 15 jaar, waar dit bij andere partijen vaak maximaal 10 jaar is.
  • Men kijkt meer naar de businesscase van je investering dan naar je bedrijf als totaal. Dit betekent dat als je kunt aantonen dat je met je verduurzamingsproject een positieve cash-flow realiseert, de financiële positie van je bedrijf zelf minder belangrijk is.
  • Een gemeente of Provincie vraagt meestal geen zekerheden van je bedrijf zoals bijvoorbeeld een pandrecht op de installatie die je financiert.

Zijn er ook nadelen?

Je moet natuurlijk wel het geluk hebben dat je bedrijf  in een plaats gevestigd is waar de overheid mogelijkheden biedt voor jouw specifieke situatie. Een compleet overzicht van alle Provincies vindt je hier. En kijk dus ook of jouw Gemeente misschien mogelijkheden biedt.

Verder bieden eigenlijk alle fondsen financiering tussen de 50% en 75% van de investering. Dit betekent dus dat je de rest met subsidie of uit eigen middelen moet financieren. Wanneer je dit niet wilt of kunt, bijvoorbeeld omdat je liquiditeit nodig hebt voor je werkkapitaal of groei van je bedrijf, kun je ook kijken of je de verschillende financieringsmogelijkheden kunt stapelen. 

Stapelen van financiering, hoe werkt dat?

Ik geef een voorbeeld om duidelijk te maken hoe dit werkt:

stapelen van financiering

Stel je hebt een stroom verbruik van 80.000 kWh, een klein verbruik aansluiting en je wil voor een bedrag van € 90.000 investeren in zonnepanelen. Dit zou je dan kunnen financieren met een ISDE subsidie, een overheidsfonds en financial lease. (Dit is uiteraard een voorbeeld en je eigen situatie zal er natuurlijk anders uit zien).

ISDE subsidie

Je ontvangt binnen enkele maanden na de oplevering van je installatie een ISDE subsidie van € 10.000 (dit moet je dan wel eerst zelf voorfinancieren).

Overheidsfonds

Je kunt via een overheidsfonds een lening van € 50.000 met een looptijd van 15 jaar en een rente van 2,5% krijgen

Financial Lease

Het resterende bedrag van € 30.000 financier je met een financial lease met een looptijd van 10 jaar en een rente van 4,9%

Je stapelt dus de verschillende financieringsmogelijkheden. In totaal financier je met subsidie, een overheidsfonds en lease € 90.000 en kun je toch het gehele bedrag tegen gunstige voorwaarden financieren. Het maandbedrag in dit voorbeeld bedraagt ongeveer € 650. Je besparing op de energiekosten zal bij het aangegeven verbruik minimaal € 1.200  per maand zijn. Tel uit je winst!

Kom je er niet uit of zijn er in jouw vestigingsplaats geen mogelijkheden? Geen nood, ik help je graag bij het vinden van de optimale financiering.

Roy Gerrits,  

Manager Duurzame Financiering

Reacties zijn gesloten.